فروشگاه اینترنتی کنگر

فروشگاه اینترنتی کنگر

فروشگاه اینترنتی کنگر

فروشگاه اینترنتی کنگر

فروشگاه اینترنتی کنگر

۳ مطلب در شهریور ۱۳۹۸ ثبت شده است

خانه دکتر صحتی، موزه محرم تبریز که باید آن را دید!

سه شنبه, ۲۶ شهریور ۱۳۹۸، ۱۰:۱۷ ق.ظ

 

 

خانه دکتر صحتی، موزه محرم تبریز که باید آن را دید!

در اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی، بنایی طراحی و احداث شد که به نام خاندان علی (ع) متبرک شد: خانه دکتر صحتی! این خانه در تبریز، خیابان شهید مطهری و در کوچه گوگانی قرار دارد و سردر آن از تزیینات آجری برخوردار است. پس از ورود به این بنا یک هشتی را خواهید دید که دارای چند پله است، در قسمت شمالی حیاط نیز ساختمان سه طبقه‌ای قابل مشاهده است. یک حوضخانه هم در قسمت مرکزی قرار گرفته که با توجه به شواهد از اتاق‌های همجوار، برای انباری و سردابه استفاده می‌شده است. یک راه پله داخلی از پشت حوضخانه ارتباط طبقه زیر زمین را با طبقه همکف برقرار می کند.

خانه دکتر صحتی، موزه محرم تبریز

موزه محرم که نام کنونی این بنا است، ۴۰۹ متر مربع مساحت دارد و زیربنای آن ۸۴۴ متر مربع می‌باشد. دکتر ابوالقاسم صحتی از این بنای سه طبقه در زمان حیات خود به‌ عنوان حسینیه استفاده می‌کرد و در حال حاضر نیز آثار و اشیای مربوط به عزاداری امام حسین (ع) در ماه محرم در آن نگهداری می‌شود. در طبقه‌ی اول چند اتاق وجود دارد که در زمان گذشته محل سکونت خانواده‌ی دکتر بوده است.

خانه دکتر صحتی

در طبقه اول تالار بزرگ وجود دارد که دو اتاق دیگر نیز در اطراف آن قرار دارد. امروزه مردم برای بازدید از اشیا و وسایل مربوط به آیین‌های عزاداری امام حسین (ع) در ماه محرم به این خانه‌ی زیبا می‌آیند که خود روزی محل برگزاری عزای سیدالشهدا (ع) بود. آیا می‌دانستید چنین خانه‌ای در تبریز وجود دارد؟ تا به حال به بازدید از آن رفته‌اید؟

خانه دکتر صحتی تبریز
خانه دکتر صحتی
خانه دکتر صحتی تبریز

 

 

 

  • قاسم قاسمی

 

آیا می‌توان نام وین را بدون یادآوری شنیسل به زبان آورد؟

 

کتلت گوشت شنیسل برای وین همانند آهنگ‌های کلاسیک می‌ماند و حاوی موادی است که آن را تبدیل به یک شنیسل مخصوص کرده است. همیشه می‌توان در وین شاهد صفی طولانی در مقابل رستوران فیگلمولر در خیابان بیکراستراس بود. گرچه سیب‌زمینی‌ها از مدت‌ها قبل خردشده‌اند اما زمان آماده‌سازی آن‌ها طول می‌کشد. در داخل رستوران سرآشپز مارکوس برونر در حال مخلوط کردن تخم‌مرغ، آرد و خرده‌های نان با چنگال است و سه ماهیتابه با روغن داغ آماده سرخ کردن شنیسل‌ها هستند.

چند دقیقه بعد از باز شدن در رستوران اولین شنیسل سفارش داده می‌شود و رقص آغاز می‌گردد: تکه کردن، ترکیب کردن، پوشاندن، سرخ کردن و تکرار و تکرار.

schnitzel-vienna.jpg

شنیسل‌ها پس از جابجا شدن در سه ماهیتابه سرانجام به رنگ طلایی درمی‌آیند و در ظرف کنار لیمو و سایر مخلفات قرار می‌گیرند. این تکه گوشت تبدیل به بخشی جداناپذیر از آشپزی وین شده است.

شنیسل گوشت گوساله همانند شکوه قصرهای باروک اتریشی و آهنگ‌های کلاسیک است. هر رستورانی در وین این غذای خوشمزه را در کنار سالاد سیب‌زمینی شیرین سرو می‌کند. اما فرهنگ شنیسل به مدت‌ها قبل بازمی‌گردد: گروه‌های وینی محلی فستیوال‌هایی را برای گرامی داشت این غذای سنتی اتریش ترتیب داده‌اند. 9 سپتامبر روز ملی شنیسل ملی وینی است که در آن به بیان شکل‌گیری فرهنگ شنیسل در وین پرداخته می‌شود.

اما این غذای خوشمزه از کجا وارد وین شده است؟ قدیمی‌ترین افسانه مربوط می‌شود به زمانی که یک ژنرال اتریشی طی جنگی در اواخر قرن نوزدهم با شنیسل میلانی در ایتالیا آشنا شد. پس از بازگشت، او به آشپزان خود طرز تهیه این غذا را آموزش داد و منشاء این غذا از آن تاریخ شروع شد.

هنوز مورخان و سرآشپزان معتقدند که اولین شنیسل با نان یک قرن پیش در یک کتاب آشپزی اتریشی دیده‌ شده و سایر غذاهای تهیه‌ شده از گوشت تکه‌تکه شده از مدت‌ها قبل در کشور مرسوم بوده‌اند. ایده نسبت دادن شنیسل گوشت گوساله به وین بخشی از حرکت اوایل قرن بیستم جهت شکوفایی آشپزی وینی است. این غذای مخصوص باعث شد که شنیسل وینی به‌گونه‌ای خاص از سایر غذاهای گوشتی در کشورهای همسایه متمایز شود.

ورنر سدلاک به‌عنوان مدیر موسسه آشپزی وین می‌گوید: آنچه قرن‌ها پیش به‌عنوان استفاده هوشمندانه از نان کهنه مرسوم بود، تبدیل به روشی برای پوشش انواع گوشت و سبزیجات شده است. وینی ها عاشق غذاهای نانی و سرخ‌شده هستند. هیچ‌کس نمی‌تواند منوی غذا در رستوران‌های وین را بدون شنیسل تصور کند.

schnitzel-vienna2.jpg

امروزه نام شنیسل در آلمان و اتریش به‌عنوان یک نام محافظت‌ شده محسوب می‌شود. طبق ماده مربوط به آشپزی در اتریش شنیسل به تکه‌ای گوشت گوساله اطلاق می‌شود که با تخم‌مرغ، آرد و خرده‌های نان یا پودر سوخاری پوشیده شده و سپس در روغن سرخ‌ شده است.

برای بسیاری از گردشگران منتظر بودن پشت درهای این رستوران اصلاً خسته‌ کننده نیست، به‌شرط آنکه واقعاً شنیسل واقعی را امتحان کنند. این شنیسل سبک و پفکی بوده و اصلاً چرب نیست و توسط خدمتکار باکت و شلوار مشکی سرو می‌شود. معنی فیگلمولر یعنی دقت و قابلیت پیش‌بینی. به گفته سرآشپز، از آنجایی‌ که مواد این غذا و نحوه آماده‌سازی آن توسط قانون تعیین‌ شده است، پس هر رستورانی باید از تخم‌مرغ، آرد و خرده‌ نان استفاده کند، بنابراین پخت یک شنیسل متفاوت واقعاً کار دشواری است.

به گفته او، در حالی‌ که همه یک شنیسل بزرگ را برای مشتری سرو می‌کنند، اما همیشه جزییات باعث متفاوت شدن این رستوران شده است. رستوران تنها از گوشت محلی با تکه نان‌های تازه استفاده می‌کند اما جادوی واقعی در نحوه سرخ کردن آن است.

schnitzel-vienna3.jpg

ما شنیسل  را در سه ماهیتابه جداگانه با روغن دانه آفتابگردان سرخ می‌کنیم. دمای روغن یک راز است. می‌توان آن را در یک ماهیتابه سرخ کرد اما ما از سه ماهیتابه استفاده می‌کنیم، زیرا باعث ترد شدن آن می‌شود.

برای حفظ رطوبت گوشت مرغ را به ضخامت 4 میلی‌متر و 30 سانتی‌متر قطر برش می‌زنند. کتلت گوشت گوساله نیز به همین ترتیب برش می‌خورد اما بجای سرخ کردن در روغن آن را در کره سرخ می‌کنند.

به گفته سرآشپز: «ما گوشت را بریده و آن را ترد می‌کنیم، زیرا برای تهیه سوفله میان گوشت و نان به رطوبت گوشت نیاز داریم. رستوران‌های دیگر صبح‌ها گوشت را برش می‌زنند و بعد از خواباندن در تکه‌های نان سرخ می‌کنند که این کار از مزه آن می‌کاهد.»

در سال 1905 جان فیگلمولر کافه‌ای را چند خیابان پایین‌تر از کلیسای استفان بازگشایی نمود. از سال 1908 شنیسل توجه کشورهای دیگر را نیز جلب نمود. به گفته هانس فیگلمولر 76 ساله که در اوایل دهه 1960 اداره رستوران را به دست گرفت: «شهرت شنیسل ما به خاطر منحصربه‌فرد بودن این غذا از نظر نوع آماده‌ سازی و ظاهر آن است. پس‌ا ز آنکه مقالات نشریه‌های آمریکایی باعث جلب مشتریان بی‌شمار به رستوران ما شدند، رستوران‌های دیگر در وین این غذا را به منوی خود افزودند.»

schnitzel-vienna4.jpg

وقتی صندلی‌های رستوران مدت کمی پس از ساعت بازگشایی پر می‌شوند، آن‌ها مردم را به سمت رستوران دوم که در سال 2001 بازگشایی شد هدایت می‌کنند، جایی که در آن دسر و نوشیدنی‌های مختلف سرو می‌شود.

وینی ها علاقه‌ای به انتظار ندارند، پس آن‌هایی که وقتشان محدود است به مغازه دیگری به نام شنیسل ویرت می‌روند که متعلق به خواهران زینر است. گرچه این رستوران مدعی است که بزرگ‌ترین و بهترین شنیسل را در شهر طبخ می‌کند، اما زینر با محدود بودن این غذا مخالف است و لذا 11 نوع شنیسل سرو می‌کند.

schnitzel-vienna5.jpg

اما در میان این رقبا، رستوران فیگلمولر همچنان به‌عنوان استانداردی طلایی در نحوه ارائه یک شنیسل گوشت گوساله محبوب که طبع میل هر وینی است محسوب می‌شود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

شعر بهار

شعر در مورد تنهایی

کاکائو برای کودکان

تعبیر خواب گردو چیدن

دمنوش به لیمو

آب نارنج

شعر در مورد غرور

شربت بهار نارنج

شعر در مورد مزاحمت

شعر در مورد اتاق

اشعار رضا براهنی

شعر در مورد دیوار

شعر در مورد رانندگی

شعر در مورد راز

اضطراب و افسردگی

شعر در مورد خیال

شعر در مورد خنده

گوشت جوجه تیغی

گوشت های گرم

سرطان غدد لنفاوی

بهترین صبحانه

اشعار رضا نیکوکار

شعر در مورد باران

شعر در مورد دوستت دارم

شعر در مورد تکرار

شعر در مورد حسادت

شعر در مورد حوصله

 

 

  • قاسم قاسمی

 

دهکده‌ای قرون وسطایی که در دل صحرای بزرگ آفریقا زنده مانده است!

دهکده قرون‌وسطایی شنقیط در کشور موریتانی و واقع در صحرای بزرگ آفریقا، جواهر فرهنگ بربر به شمار می‌آید. در این دهکده‌ی صحرایی که زمانی یک پایگاه مهم در مسیرهای تجاری و زیارتی بود، نمونه‌های حیرت‌انگیزی از معماری بربر صحرای بزرگ آفریقا را می‌توان یافت. این مکان به لطف کتابخانه‌های صحرایی‌اش یک مرکز آموزشی مهم نیز می‌باشد، کتابخانه‌هایی که پر از متون علمی و قرآنی مربوط به قرون‌ وسطی هستند.

این دهکده در سال 777 میلادی تأسیس شد و به دلیل رفت‌وآمد همیشگی تجار و زائران که حین حرکت به‌ سوی مکه از آن می‌گذشتند، سریعاً ساخته شد و رونق گرفت. این رفت‌ و آمد باعث شد تا کتابخانه‌های صحرایی نیز در دهکده ساخته شوند؛ این کتابخانه‌ها انبار کتاب‌های خصوصی‌ای بودند که مسافران با مطالعه‌شان درباره دین، نجوم، ریاضیات و حقوق می‌آموختند. تا دهه 50 میلادی بیش از سی مورد از این کتابخانه‌ها که مالک آن‌ها خانواده‌ها بودند، به عموم مردم خدمت‌رسانی می‌کردند، اما پس‌ از آن، خشک‌سالی تعداد این کتابخانه‌ها را به‌شدت پایین آورد. در حال حاضر پنج کتابخانه در دهکده شنقیط باقی مانده‌اند و هزاران متن در آن‌ها وجود دارد که طبق سنت‌ها از آن‌ها نگه‌داری می‌شود.

متأسفانه با اینکه در سال 1996 شنقیط به‌عنوان یکی از میراث‌های جهانی یونسکو شناخته شد، اما این متن‌های گران‌بها هنوز در معرض خطر هستند. کتابدارها همواره با شن و هوای خشک صحرای بزرگ آفریقا مواجه می‌شوند و نبود گردشگر در این منطقه به دلیل مسائل امنیتی، موجب شده است تا 3 مورد از این کتابخانه‌ها به‌طور منظم فعالیت نکنند و باز نشوند. دولت بارها سعی کرده است تا در نگهداری از این دست‌نوشته‌ها مداخله و کمک‌رسانی کند، اما نتوانسته است سنت چند هزارساله‌ی نگهداری از کتابخانه‌ها را که نسل به نسل منتقل شده است، بشکند.

سیف الاسلام، مدیر یکی از کتابخانه‌های منطقه به خبرگزاری گاردین گفت: «سال‌هاست که دولت سعی داشته است تا به این متون دست پیدا کند. اگر شما بودید آیا دست یا پای خود را با کسی به اشتراک می‌گذاشتید؟ این کتابخانه بخشی از وجود ماست.»

خوشبختانه از آنجایی‌که اقداماتی برای افزایش امنیت منطقه صورت گرفته است، اخیراً برخی از گردشگران برای بازدید از این جاذبه‌های گران‌بها به این مکان سفر کرده‌اند. بسیاری از کسانی که به صحرای بزرگ آفریقا سفر می‌کنند، علاوه بر بازدید از شنقیط، از میراث‌های یونسکوی پیرامون آن در مناطق وادان، تیشیت و ولاته نیز دیدن می‌کنند.

باهم، سفری کوتاه را از میان تصاویر این منطقه شروع می‌کنیم. امیدواریم از آن لذت ببرید.

این دهکده در دل صحرای بزرگ آفریقا، خانه هزاران متن و نوشته کهن است

این دهکده در دل صحرای بزرگ آفریقا، خانه هزاران متن و نوشته کهن است

این دهکده در دل صحرای بزرگ آفریقا، خانه هزاران متن و نوشته کهن است

این دهکده در دل صحرای بزرگ آفریقا، خانه هزاران متن و نوشته کهن است

این دهکده در دل صحرای بزرگ آفریقا، خانه هزاران متن و نوشته کهن است

این دهکده در دل صحرای بزرگ آفریقا، خانه هزاران متن و نوشته کهن است

این دهکده در دل صحرای بزرگ آفریقا، خانه هزاران متن و نوشته کهن است

این دهکده در دل صحرای بزرگ آفریقا، خانه هزاران متن و نوشته کهن است

این دهکده در دل صحرای بزرگ آفریقا، خانه هزاران متن و نوشته کهن است

این دهکده در دل صحرای بزرگ آفریقا، خانه هزاران متن و نوشته کهن است

این دهکده در دل صحرای بزرگ آفریقا، خانه هزاران متن و نوشته کهن است

این دهکده در دل صحرای بزرگ آفریقا، خانه هزاران متن و نوشته کهن است

این دهکده در دل صحرای بزرگ آفریقا، خانه هزاران متن و نوشته کهن است

این دهکده در دل صحرای بزرگ آفریقا، خانه هزاران متن و نوشته کهن است

این دهکده در دل صحرای بزرگ آفریقا، خانه هزاران متن و نوشته کهن است

 

شعر چشمان زیبای تو

شعر چشمهای زیبای تو

شعر در مورد چشم چرانی

شعر در مورد چشم سیاه

شعر در مورد چشم سیاه یار

شعر در مورد چشم عسلی

معنی شعر چشم هارا باید شست

تفسیر شعر چشم ها را باید شست

شعر در مورد چشم آهو

شعر در مورد چشمان سیاه

شعر در مورد چشم سیاه

متن شعر چشم هارا باید شست

شعر در مورد چشم بد دور

نام شعر چشم هارا باید شست

شعر نو چشم زیبای تو

شعر کوتاه در مورد چشمان سیاه

ادامه شعر چشم هارا باید شست

شعر برای چشم خمار

شعر در باره چشم سیاه

شعر چشمان قهوه ای

شعر دختر چشم قهوه ای

شعر در مورد چشم سبز

شعر زیبا در مورد چشم عسلی

شعر در مورد چشم پوشی از گناه

شعر در مورد چشم قهوه ای

شعر درباره چشم آهو

شعر برای چشمان قهوه ای

شعر در مورد چشمان سیاه

شعر در مورد چشمان سیاه

شعر چشم ها را باید شست کامل

شعر نو چشم قهوه ای

شعر چشات آرامشی داره

شعر چشماتو ببند

تعبیر خواب دوچرخه

تعبیر خواب کرم خاکی در خانه

  • قاسم قاسمی